top of page

OVER DE FOTOGRAAF | DHAMMIKA SMID

Wie ben ik;

Ik ben Dhammika Smid. Ik ben moeder van 2 kinderen;

Mijn oudste (dochter) is in 2016 overleden, toen ze 10 was. 

En mijn jongste (zoon) is nu 11 jaar.

Na het overlijden van mijn dochter weet ik als geen ander hoe waardevol foto's zijn

In 2010 ben ik gescheiden

In de afgelopen jaren sinds de scheiding heb ik pas echt ontdekt wie ik ben. Ik heb ontdekt dat ik me niet hoef te vergelijken met anderen, maar dat ik mijn eigen bijzondere kwaliteiten heb, die de moeite waard zijn om te laten zien aan de wereld. Ik heb ontdekt dat niemand er iets aan heeft als ik mezelf verberg achter minderwaardigheidsgevoelens. Ik ben niet meer waard als ik populair ben of beroemd, maar ik ben ook niet minder waard als mensen mij nog niet kennen.

Ik ben wie ik ben,

en alles in mij

Is de moeite waard.

Mijn Passies

Ik hou ontzettend veel van Kinderen. Dat is denk ik mijn eerste grote passie. Als klein kind en tiener, dacht ik dat ik een kindertehuis zou gaan oprichten in Sri Lanka. Mijn leven liep anders....

Koken is een andere passie van mij. Vroeger heb ik op het punt gestaan om een restaurant te beginnen. De mooiste dromen waren er. En af en toe, eigenlijk zeer regelmatig, komt dat verlangen weer naar boven.

De mooiste plekjes af Reizen, is een andere droom. Ik heb heel veel van de wereld al gezien, veel mooie culturen ontdekt, maar er valt nog zo veel meer te zien. Ik hou niet alleen van bergen, maar ook van plat, woestijnen, savannes, en beboste amazones. Er is geen landschap wat ik niet kan waarderen.

Gastvrij zijn is een goede eigenschap, maar voor mij voelt het als een passie. Een van mijn verlangens is om een bed en breakfast te beginnen. Ik vind het super om tijd door te brengen met anderen en hen te overladen met fijne verassingen, zoals lekker eten, lekker drinken, fijne gesprekken, tijd voor ze te maken, hen heerlijk te verzorgen, hen mee te nemen naar mooie plekjes.

Oftewel; van alles te doen waar een ander blij van wordt.

Over Kleuren en kleuren combineren kan ik ook erg passioneel zijn.

Mijn mooiste kleur is Wit, maar Roze vind ik ook erg mooi.

Er komt een dag

dat ik

Al mijn Passies

kan combineren. 

Mijn 2e grootste passie is natuurlijk fotografie. Ik kan zo enorm genieten en opgaan in de kunst van de schepping.

Zien hoe God alles zo in perfectie en detail gemaakt heeft. Wat een meesterbrein moet onze God zijn dat hij de mensen en de dieren en de planten zo complex gemaakt heeft. Ieder detail is onmisbaar en nodig in dat stukje schepping. Hoe anders de man is als de vrouw en hoe perfect zij bij elkaar passen. En ik blijf verlangen om dat op byzondere manieren vast te kunnen leggen op en in een foto. zodat de hele wereld de echte schoonheid zal zien.

Mijn mooiste angst

is om

In de Spotlight te staan

MIjn angsten...

Vroeger was mijn grote angst om alleen gelaten te worden. Dat niemand om mij gaf, maar vooral dat ik geen prioriteit in hun leven ben, en me ieder moment in de steek zouden kunnen laten. Dat heeft natuurlijk met mijn adoptie te maken, maar ik ben ook wel naar die angst gaan leven in mijn jeugd. Het is heel moeilijk om dat bewust te worden en dat te veranderen. Zeker als vrienden je in de steek laten, en je door een scheiding heen moet. Gelukkig ben ik een paar jaar geleden bevrijd van die angst. En nu moet ik dat vooral nog in mijn denken veranderen. 

Een andere angst die daarmee te maken heeft is om in de spotlight te staan. Al die emoties die samen komen; het fijn vinden dat mensen je zien staan, en tegelijkertijd denken dat je niet de moeite waard bent om naar gekeken te worden.

En dan de overtreffende trap; een succesvolle afronding van het spotlight moment, een overweldigend gevoel dat je iets goed hebt gedaan en mensen je complimenten geven. Hoe mensen reageren als ze gefotografeerd worden is voor mij vaak heel herkenbaar.

Waar kom ik vandaan?

Ik ben in 1977 geboren in Sri Lanka.

Ik ben geadopteerd door Nederlandse ouders en helemaal Nederlands opgevoed en ik voel me helemaal Nederlands.

Trots op Nederland

Ik ben erg trots op Nederland en ik ben blij dat ik hier woon, omdat we het hier, in vergelijk met andere landen, goed geregeld hebben met ziektekosten en belastingen. We houden veel van andere culturen en daarom voel ik me hier ook thuis. Natuurlijk zijn er verbeterpunten maar ik hoop dat we onze Nederlandse cultuur met Sinterklaas en zwarte pieten en omkijken naar de ander, altijd zullen blijven houden.

Trots op Sri Lanka

Maar ik ben ook trots op Sri Lanka en de mensen die daar wonen.

Sri Lanka is een erg mooi eiland, zo groot als de Benelux.

Door de mooie verscheidenheid aan landschappen, de prachtige tropische natuur en de schitterende witte stranden, is het een geliefd vakantieland en uiterst geschikt voor Fotografie.

Maar er is daar nog heel veel armoede.

Toen ik daar voor het eerst op vakantie was voelde ik me erg verbonden met de mensen en herkende ik veel van mijzelf in hen.

Ik heb natuurlijk een aantal biologische of natuurlijke eigenschappen die cultuurgebonden zijn.

De cultuur van Sri Lanka is verweven in mij.

Cultuurgebonden Eigenschappen

Het blijft gek klinken om het uit te spreken, maar de mensen van

Sri Lanka zijn heel erg vriendelijk en gastvrij en geven alles wat ze hebben. Ze zijn erg nederig en op de achtergrond, maar ze houden enorm van gezelligheid.

En ik ben erg blij dat ik die eigenschappen ook heb.

 

Maar verder heb ik natuurlijk ook minder goede eigenschappen die verbonden zijn aan Sri Lanka.

Deze eigenschappen zijn absoluut niet slecht, maar het is meer een groot verschil tussen Nederlanders en Sri Lankanen.

 

  • Nederlanders zijn erg van de tijd en op tijd komen.

  • Sri Lankanen hebben alle tijd van de wereld, zijn erg relaxed en 'op tijd komen' is een ruim begrip voor Sri Lankanen en andere Aziaten.​ Een uur te laat komen is in Sri Lanka op tijd komen, maar dit kan zeker oplopen tot veel meer uren. En een enkele keer komt men helemaal niet opdagen.

 

En hoewel het bij mij, de laatste tijd, steeds beter gaat, ben ik meestal structureel 1 of meerdere minuutjes te laat.

Wat dat betreft voel ik me gevangen tussen 2 werelden.

èchte Nederlanders snappen niet waarom ik niet gewoon 20 minuten vóór aanvang aanwezig kan zijn en in Sri Lanka ben ik degene die vindt dat de ander te laat is.

  • Nederlanders zijn erg gehaast en gestrest

  • Sri lankanen zijn erg relaxed, ontspannen, en nemen de tijd voor jou en voor hun werk.

 

Meer eigenschappen  van Dhammika

- geduldig

- creatief 

- vrolijk

- eerlijk

- liefdevol

- harde werker

- inspirerend

- humoristisch

DSC_4641-2.jpg

Ik ben een prachtige,

anders gevormde,

Parel

bottom of page